Joany Looijer

“Wat kan ik het beste eten?”, “Zijn aardappelen beter dan pasta?”, “Mag ik eieren eten?”, “Eén glas rode wijn is toch gezond!?” Of.. “Welk dieet is het allerbeste?”

Dit zijn veelgestelde vragen. En zoek je het antwoord op het internet dan vind je zowel waardevol advies als klinkklare onzin: zo lees je bijvoorbeeld dat koffie goed is, maar morgen blijkt het slecht. Veel mensen zien daardoor het bos niet meer door de bomen en vaak merk ik dat dit mensen frustreert.

Maar hoe ver moet je dan gaan in gezond eten?

Je fit en gezond voelen hangt deels af van goede voeding. Maar voldoende slaap en beweging, een ondersteunende omgeving en stressmanagement… zijn minstens zo belangrijk. Daarbij kunnen veel verschillende voedingsmiddelen deel uitmaken van een gezond voedingspatroon en mag het sociale en emotionele aspect van eten en drinken nooit verloren gaan in de “fitness koorts”. Want wat ben je met een fit lijf als je mentaal bent opgebrand?

Dit is wat je kan verwachten van mijn voedingsbegeleiding: een ontspannen houding rond gezond eten.. steeds met de blik op het grotere geheel. Je ondervindt dat eetgedrag minstens zo belangrijk is als wat er op je bord ligt en snapt al snel dat het tellen van calorieën geen goed plan is op de lange termijn.

Mijn coaching is ook gericht op overleg. Zo krijg je nooit een kant-en-klaar menu, maar leer je wel hoe je een evenwichtige maaltijd samenstelt. En daarbij denk ik met je mee. Het liefst nog vinden we haalbare strategieën die je de rest van je leven kunt gebruiken.

In ons eerste gesprek zoek ik naar wat je drijft zodat we starten met de wind mee. Aan de hand van een voedingsdagboek registreer je enkele dagen wat je eet en drinkt en meteen ga je aan de slag met enkele haalbare doelen. Toch begeleid ik jou het liefst gedurende meerdere maanden, want het veranderen van ingesleten gewoonten vraagt zeker voldoende aandacht en tijd..

Maar wat als je een (top)sporter bent?

Dan help ik je met het afstemmen van je voedingsgewoonten op de specifieke vereisten van jouw sport. Daarbij denk ik net zolang met je mee tot je dit kan omzetten in de praktijk.

Je leert bijvoorbeeld dat ‘optimale recuperatie’ start met de juiste voeding voor, tijdens en na je training en dat inname van voldoende “brandstof” erg belangrijk is voor het voorkomen van eetaanvallen later op de dag. Wist je trouwens dat je blessures kan voorkomen door adequate hydratatie en dat geen enkel supplement het kan opnemen tegen slaap?

Ook al vraagt het opbouwen van nieuwe gewoonten best wat energie en positiviteit, topprestaties vragen niet om complexe regels, maar om kleine, eenvoudige acties die zo simpel zijn dat je ze dagelijks toepast met de ogen toe.

Stap voor stap integreer ik voedingsstrategieën in jouw drukke sportleven en waak ik erover dat je binnen de grenzen blijft van “normaal eetgedrag”.

Natuurlijk is aftrainen onvermijdelijk, maar eten en drinken mogen nooit een obsessie worden. Een succesvolle sportcarrière is dan ook niet echt succesvol als ze een hypotheek legt op je latere leven… en er zijn al sporters met eetstoornissen genoeg!

Daarbij zijn eten en drinken een grote bron van geluk.. en een sporter met een gezond lijf en een weerbaar hoofd zal veel eerder uitstijgen boven zichzelf!